children-g5f34facf9_1920
Πρόσκληση σε ομιλία 27/3/23 17:30 «Η θεωρία της επικοινωνιακής μουσικότητας και η σημασία της για τη μουσική μάθηση και διδασκαλία»

 

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 17:30 η κα Χριστιάνα Αδαμοπούλου, διδάκτωρ μουσικοθεραπείας και Ε.Ε.Π. στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο

 

«Η θεωρία της επικοινωνιακής μουσικότητας και η σημασία της για τη μουσική μάθηση και διδασκαλία»

 

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος του β’εξαμήνου Μουσικοπαιδαγωγική ΙΙ (διδάσκουσα: Δρ. Αγγελική Τριανταφυλλάκη, Aναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΑΦΠΠΗ).

 

Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση (Teams):

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_YjE1Y2U2ZGEtNWMxMS00NjJkLTljNDAtNzM3MjlkOGU4MDdj%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2208bea52a-5ad3-4627-9549-5ff3a65676be%22%2c%22Oid%22%3a%22b8b14872-4cf1-4e93-b893-2fe210824689%22%7d

 

 

Περίληψη

Παρουσιάζεται συνοπτικά η νευροβιολογική θεωρία του C. Trevarthen (1993) η οποία αναφέρεται στην έμφυτη ικανότητα των βρεφών να σχετίζονται από τις πρώτες στιγμές της ζωής τους με τους σημαντικούς άλλους. Επίσης, γίνεται αναφορά στη θεωρία της «επικοινωνιακής μουσικότητας» των Malloch & Trevarthen (2009). Οι δύο αυτές θεωρίες, στηριζόμενες στα ευρήματα μακροχρόνιων ερευνών επάνω στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ βρεφών και των γονέων τους, αποκαλύπτουν τα μουσικά χαρακτηριστικά της επικοινωνίας των βρεφών με τα πρόσωπα φροντίδας. Η κατανόηση των βασικών αρχών των δύο θεωριών μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση μίας διευρυμένης οπτικής σχετικά με την επίτευξη της μουσικής μάθησης και τη διεξαγωγή της διδασκαλίας.

 

Βιογραφικό σημείωμα

Η Χριστιάνα Αδαμοπούλου σπούδασε μουσική στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Integrated Master) και μουσικοθεραπεία στο Anglia Ruskin University (Master of Arts). Είναι διδάκτωρ μουσικοθεραπείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Είναι επίσης διπλωματούχος πιάνου. Έχει πολυετή εμπειρία στις εφαρμογές της μουσικής και της μουσικοθεραπείας στην υγεία και την εκπαίδευση κυρίως με παιδιά και νέους με αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες. Από το 2022 ανήκει στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του (Ε.Ε.Π.) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συνεργαστεί επί σειράν ετών με πανεπιστήμια και άλλους φορείς, υλοποιώντας διαλέξεις και σεμινάρια σχετικά με τη μουσικοθεραπεία (Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κ.α.). Ως μουσικοθεραπεύτρια έχει συνεργαστεί με την Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και το «Λίλιαν Βουδούρη» Ινστιτούτο Θεραπείας δια των Τεχνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που περιλαμβάνουν τη μουσικοθεραπεία με νέους, τη σχέση ανάμεσα στη μουσικοθεραπεία και τη μουσική εκπαίδευση, την εκπαίδευση ενηλίκων και τη μουσική στην κοινότητα. Έχει πραγματοποιήσει εκπαίδευση στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ομάδων. 

 

Πληροφορίες Ανακοίνωσης

Σημαντική ημερομηνία:

Σχετικός σύνδεσμός:

Συνημμένα αρχεία​:

No data was found